OM KLUBBEN

Oslo Idrettslag Skøyter holder til på Jordal i Oslo hvor vi har klubbhus og treninger foregår hovedsakelig i ungdomshallen. Oslo Idrettslag Skøyter er medlem av Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF).

Kristiania Idrætsforening (KIF) stiftes 1893

Logo for Oslo Idrettslag som vi er alianseidrettslag sammen med.

Året er starten på en veksttid for idretten i Norge. Kristiania Idrætsforening (KIF) stiftes den 3. september under mottoet «Idræt for fedrelandet».

Stiftelsesmøtet avholdes på Hotel Svea i Grændsen 10. Lagets logo er i røde, hvite og blå farger med Kristianias byvåpen innbakt. Senere blir byvåpnet erstattet med «vikingen» som vi kjenner fra dagens logo. Drakten skulle bestå av hvit trøye, blå bukser og et rødt belte. På trøyen skulle lagets merke sys inn eller broderes. Foreningens hovedidrett skulle være «lettatletikk» (friidrett).

I 1925 skiftet Norges hovedstad navn fra Kristiania til Oslo og på KIF’s generalforsamling 2. november 1924 ble det besluttet at idrettsforeningens navn fra 1.1.1925 skulle være Oslo Idrettslag.

Lagets idrettsgrener

Friidretten består i de første årene av en hel rekke grener og aktiviteter, også slike som gymnastikk, boksing, bryting og «schnitzeljakt». Allerede i 1894 deltar KIF i hurtigløp på skøyter på Hamar. I 1895 deltar laget i Bærumsrennet og Nydalsrennet på ski og samme år kommer svømming som konkurranseidrett på programmet. I 1895 arrangeres også kappgang over 10000 meter. I sesongen 1907/08 starter Martinus Lørdahl kunstløpsskolen (Lørdahlsskolen) på Bislet Idrætsplads. Etter hvert konsentreres virksomheten om «kjerneidrettene» friidrett, svømming og skøyter. I 1946 får også håndballen sin egen avdeling etter å ha vært en del av friidretten og i perioden 1956 – 58 ble OI norgesmestre i herrehåndball.

Bragder og prestasjoner

OI (KIF) har vunnet flere norske mesterskap enn noe annet idrettslag i Norge og her følger noen høydepunkt.

  • Vunnet ca. 1000 norske mesterskap i friidrett, svømming, skøyter og håndball
  • 34 kongepokaler i svømming
  • Olympisk mester i friidrett (Ferdinand Bie, 5-kamp, Stockholm 1912)
  • Tre verdensmestere på skøyter (Odd Lundberg 1948, Per Ivar Moe 1965 og Per Bjørang sprint 1974)
  • En rekke sølv og bronsjemedaljer medaljer i OL og VM

Etter at OI i alle år har vært organisert som et fleridrettslag ble OI i 2010 omorganisert til et allianseidrettslag. Dette innebærer at Oslo Idrettslag Skøyter nå er et juridisk selvstendig idrettslag samtidig som vi sammen med Oslo Idrettslag Svømming inngår i allianseidrettslaget Oslo Idrettslag.