HISTORIKK

Oslo Idrettslag Skøyter er i dag en kunstløpklubb i Oslo. Vårt hovedsete er på Jordal, der vi også har vårt klubbhus. Vi er i dag en av Norges ledende kunstløpklubber med rom for bredde og eliterekruttering. Vi har omkring 60 aktive konkurranseløpere, representert på alle nivå. OI har også løpere på forbundslaget i kunstløp. Vi har skøyteskole for barn, ungdom og voksne, med rundt 200 deltakere i løpet av året.

Vi jobber aktivt for økt rekruttering og å holde utøverne lengst mulig i idretten. Vi fokuserer på å holde utgifter nede samtidig som at vi har et godt sportslig tilbud som tilfredsstiller både bredde og eliteutøvere.

Kunstløp i OI-Skøyter skal være både gøy og utfordrene. Vi skal gi opplæring i idretten, skape idrettsglede og et godt miljø. Treningen skal være preget av mestringsfølelse og læring for å utvikle utøverne til å kunne prestere sitt beste på sitt nivå.

OI Skøyter styres etter kjerneverdiene: Folkelig, Utviklende, Samlende og Ambisiøs

Stiftelsen i 1893

Året er starten på en veksttid for idretten i Norge. Kristiania Idrætsforening (KIF) stiftes den 3. september under mottoet “Idræt for fedrelandet”. Stiftelsesmøtet avholdes på Hotel Svea i Grændsen 10. Lagets logo er i røde, hvite og blå farger med Kristianias byvåpen innbakt. Senere blir byvåpnet erstattet med “vikingen” som vi kjenner fra dagens logo. Drakten skulle bestå av hvit trøye, blå bukser og et rødt belte. På trøyen skulle lagets merke sys inn eller broderes. Foreningens hovedidrett skulle være “lettatletikk” (friidrett).

I 1925 skiftet Norges hovedstad navn fra Kristiania til Oslo og på KIF’s generalforsamling 2. november 1924 ble det besluttet at idrettsforeningens navn fra 1.1.1925 skulle være Oslo Idrettslag.

Lagets idrettsgrener

Friidretten består i de første årene av en hel rekke grener og aktiviteter, også slike som gymnastikk, boksing, bryting og “schnitzeljakt”. Allerede i 1894 deltar KIF i hurtigløp på skøyter på Hamar. I 1895 deltar laget i Bærumsrennet og Nydalsrennet på ski og samme år kommer svømming som konkurranseidrett på programmet. I 1895 arrangeres også kappgang over 10000 meter. I sesongen 1907/08 starter Martinus Lørdahl kunstløpsskolen (Lørdahlsskolen) på Bislet Idrætsplads. Etter hvert konsentreres virksomheten om “kjerneidrettene” friidrett, svømming og skøyter. I 1946 får også håndballen sin egen avdeling etter å ha vært en del av friidretten og i perioden 1956 – 58 ble OI norgesmestre i herrehåndball.

Bragder og prestasjoner

OI (KIF) har vunnet flere norske mesterskap enn noe annet idrettslag i Norge og her følger noen høydepunkt.

  • Vunnet ca. 1000 norske mesterskap i friidrett, svømming, skøyter og håndball
  • 34 kongepokaler i svømming
  • Olympisk mester i friidrett (Ferdinand Bie, 5-kamp, Stockholm 1912)
  • Tre verdensmestere på skøyter (Odd Lundberg 1948, Per Ivar Moe 1965 og Per Bjørang sprint 1974)
  • En rekke sølv og bronsjemedaljer medaljer i OL og VM 

Etter at OI i alle år har vært organisert som et fleridrettslag ble OI i 2010 omorganisert til et allianseidrettslag. Dette innebærer at Oslo Idrettslag Skøyter nå er et juridisk selvstendig idrettslag samtidig som vi sammen med Oslo Idrettslag Svømming inngår i allianseidrettslaget Oslo Idrettslag.

Les mer om vår historie i OIs 40 års jubileums tidsskrift: Oslo idrettslag 40 aar : 1893-1933 , der kan du bl.a. lese om kunstløps begynnelse i OI tilbake til 1907, og hvilke bragder og utfordringer sporten hadde på den tiden.

1 thought on “HISTORIKK

  1. Hei
    Min kones bestefar Oskar Aleksander Steen var æresmedlem hos dere og deltok som funksjonær på nærmest alle skøytestevner fra Oskar Mathisens tid.
    Han har fått boka til Oskar til Oskar med med hans autograf samt et mangfold andre legendariske skøyteløperes autografer ( også Sonja Henie). Har også en mengde bilder og autografer på papirlapper. Tror dere det finnes noen interesse for dette.
    Vennlig hilsen Tom Pettersen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Matte mot spam *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.