Oslo Idrettslag takker Bergljot, en ildsjel av format og lagets desiderte Grand Old Lady gjennom tidene, på det inderligste for 75 års innsats for Oslo Idrettslag.

Bergljot Sandvik Johansen døde 9. januar  97 år gammel.

Med det er et langt og innholdsrikt liv som idrettsutøver og administrator avsluttet. Bergljot ble norgesmester i kunstløp (parløp) for OSK i 1939. Og hun tok 6 NM i turn og deltok i OL i 1952 i Helsingfors. Da ble hun beste norske kvinnelige utøver uansett gren.

Bergljot har etter sin aktive periode hatt en meget omfattende karriere bl.a. som turndommer, kunstløpdommer og som idrettsleder og administrator innenfor Norges Skøyteforbund, Oslo Skøytekrets, Oslo Idrettskrets og ikke minst i Oslo Idrettslag dit hun kom som medlem i 1945.

I Oslo Idrettslag var hun mangeårig nestleder i hovedstyret samt hovedstyreleder på midten av 1990-tallet.  Og hun var aktiv innenfor administrativt arbeid i laget til lenge etter fylte 90 år. I 2007 tok hun initiativ til et stort arrangement for markering av Bislett 100 år som idrettsplass og med mange av de største norske skøyte- og friidrettsprofilene til stede. I 2009 tok hun initiativ til at grunnleggeren av Bislett som idrettsplass, Martinus Lørdahl, fikk sin byste på Bislett. Bysten ble avduket av Bergljot og ordfører Fabian Stang ved et stort arrangement i 2010. Apropos Bislett, så hadde Bergljot en artig kjepphest som hun benyttet enhver anledning til å fremme, «Bislet skal skrives med en t» (som Bislet Bad fortsatt gjør).

Bergljot er blitt tildelt en lang rekke utmerkelser. Bl.a. fikk hun Oslo Idrettskrets høyeste utmerkelse, Hederspokalen. Og hun ble æresmedlem i Oslo Idrettslag og ble i 2007 tildelt Martinus Lørdahl-statuetten, lagets høyeste utmerkelse.

Hun var gift med Aage Johansen, norgesmester i hurtigløp, også han idrettsleder gjennom mange tiår og æresmedlem i Oslo Idrettslag. Aage døde i 2012. Og hun er mor til Berit Unn, norgesmester i kunstløp og Stein Erik som var ishockeyspiller i Vålerenga. Bergljot var en helt usedvanlig fargerik og engasjert person. Hun var opp til etter at hun hadde fylt 90 år også et velkjent og spektakulært innslag i Drøbaks gater om sommeren der hun med sin røde hjelm kom putrende på mopeden fra hytta et stykke fra sentrum.

Oslo Idrettslag takker Bergljot, en ildsjel av format og lagets desiderte Grand Old Lady gjennom tidene, på det inderligste for 75 års innsats for Oslo Idrettslag.

Erik Bagle

Oslo Idrettslag